Skip to content

Press release

LEHDISTÖTIEDOTE

VI Lahden Vanhan Haulitehtaan syysnäyttely

Kuolemattomat – Matti Vesasen veistoksia

29.8.-9.9.2018

 

Lahden Vanhalla Haulitehtaalla Paavolassa avautuu 29.8.2018 kuvanveistäjä Matti Vesasen veistosnäyttely ”Kuolemattomat”. Kuudetta kertaa järjestettävä Haulitehtaan syysnäyttely esittelee laajan kattauksen Vesasen viime vuosien töitä.

”Kuolemattomat” -näyttelyn teoksista suuri osa on saanut vaikutteita 1800- ja 1900-luvun taitteen italialaisesta hautamuistomerkkitaiteesta. Veistosten hiljainen ja rauhallinen olemus sekä patinoitunut pinta kuvastavat pysyvyyttä ajan virrassa. Elävä hetki on mennyt, mutta muisto säilyy ikuisuuteen vangittuna.

Matti Vesanen (s.1975) on lahtelainen kuvanveistäjä, jonka työt pohjaavat klassisen kuvanveiston esittävään perinteeseen hakien samalla sen uusia suuntia. Vesanen tutkii ihmisen sisäisiä tunnetiloja ja jännitteitä, jotka välittyvät veistosten pysähtyneissä liikkeissä – hartsiin, kipsiin, pronssiin tai puuhun vangituissa elävissä hetkissä. Teoksissa on usein symbolisia tasoja ja mytologisia aiheita.

”Kuolemattomat” -näyttelyssä juhlitaan myös Lahden Vanhan Haulitehtaan 110-vuotista historiaa. Näyttelyn yhteydessä lauantaina 8.9. klo 11 Lahden kaupunginmuseon tutkija Riitta Niskanen kertoo yleisesti 1900-luvun alun lahtelaisesta rakennuskannasta ja siitä, miten paikallinen rakennusperintö elää nykyhetkessä – miten vanhoja rakennuksia voidaan edelleen käyttää niiden historiaa ja ominaispiirteitä vaalien. 1908 rakennettu, suojeltu Haulitehdas on nykyisin Matti Vesasen ja hänen perheensä koti.

”Kuolemattomat” -näyttely on osa Lahti Fringe -tapahtumaa. https://www.facebook.com/lahtifringefestival/

 

Lahden Vanha Haulitehdas

Mattilanmäenpolku 3, 15140 Lahti

näyttely avoinna 29.8.-9.9.2018, ke-pe 13-16, la-su 11-16 tai sopimuksen mukaan

 

%d bloggers like this: